Het regeerakkoord: Sinterklaas bestaat wél!

Er is een nieuwe regering. Mét een regeerakkoord. Maar hoe betrouwbaar is eigenlijk dat regeerakkoord?

– Een column van Wil Hoebergen over het nieuwe kabinet dat Sinterklaas speelt –

Ook zo blij met de nieuwe ministersploeg?

Bent u ook zo blij dat we een nieuw kabinet hebben? Met leuke, mooie, frisse ideeën hebben Mark, Sybrand en Alexander er een echt gedegen stuk werk van gemaakt. Ook hebben ze hun lang gekoesterde wensen uit verkiezingsprogramma’s kunnen uitvoeren … Zoals het afschaffen van de dividendbelasting, wat in geen enkel verkiezingsprogramma stond. Het regeerakkoord is gewoonweg broddelwerk van een clubje kneuzen, dat volledig los is van de praktijk van alledag. Ik geef een paar voorbeelden en beperk me daarbij tot de fiscale/financiële zaken.

Verlagen van de vennootschapsbelasting

Over de winst tot € 200.000 van een BV ben je nu 20% vennootschapsbelasting verschuldigd en als je die winst vervolgens als dividend uitkeert betaal je daar nu 25% inkomstenbelasting over. Oftewel: je houdt netto 60% over van je behaalde winst in de BV.

Het regeerakkoord. In het regeerakkoord is afgesproken dat op termijn het tarief van 20% vennootschapsbelasting verlaagd wordt naar 16%. Dat lijkt goed nieuws, maar onze Haagse vrienden verhogen tegelijkertijd de inkomstenbelasting over dividend van 25% naar 28,5%. Je schiet er per saldo dus helemaal niets mee op, het blijft netto 60%. We schreven al eerder over deze sigaar uit eigen doos…

Waarom doet men dat dan? Buitenlandse moedermaatschappijen betalen in Nederland geen belasting over uitgekeerde winst (dividend) en buitenlandse bedrijven schieten er dus 4% vennootschapsbelasting mee op. De reden is: werkgelegenheid! Wie nu langdurig werkloos is in dit land valt onder een granieten laag die we niet toch meer aan het werk gaan krijgen, dus voor de werkgelegenheid hoeven we het niet te doen.

We gaan dus werk creëren voor mensen die we hier niet hebben en in het buitenland moeten werven. Voor die mensen moeten we huisvesting gaan regelen. We gaan dus:

  • geld weggeven door de vennootschapsbelasting te verlagen;
  • werkgelegenheid creëren op een zwaar overspannen arbeidsmarkt;
  • het huisvestingsprobleem verder vergroten.

Lang leve Rutte 3!

Afschaffen Wet Hillen

Wat Snelle Menno zegt. Er is inmiddels genoeg (onzin) gesproken over het gefaseerd afschaffen van de vrijstelling van het huurwaardeforfait voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgelost. Het citaat van onze nieuwe staatssecretaris die over belastingen gaat, Menno Snel (Snelle Menno) bij de NOS wil ik u echter niet onthouden: “Afschaffen belastingvoordeel afgelost huis is verdedigbaar en verstandig”.

Hoe betrouwbaar is de politiek? Hij schets daarmee de betrouwbaarheid van hedendaagse politiek: ze maken afspraken om de Wet Hillen in 30 jaar af te schaffen en gaan daar de komende kabinetsperiode niet aan tornen. Met andere woorden: de volgende regering brengt die terug van 30 jaar naar 10 jaar of schaft hem helemaal af. Lees ook ons artikel hierover.

Zo is het ook gegaan met het terugbrengen van de hypotheekrenteaftrek: vorige kabinetsperiode begonnen met een half procent per jaar en schakelt nu vrolijk door naar het zesvoudige: 3% per jaar. De opbrengst van het afschaffen van de Wet Hillen loopt op naar een miljard euro aan het einde. En dat geld hebben we ook nodig, want ….

Afschaffen dividendbelasting voor buitenlandse particuliere aandeelhouders

Zonder in enig verkiezingsprogramma te hebben gestaan, komt er als een konijn uit de hoed de afschaffing van de dividendbelasting. Voor Nederlanders levert dat in Sinterklaastermen geen pepernoot op, maar de buitenlandse aandeelhouders van Nederlandse ondernemingen mogen samen circa 1,4 miljard euro gaan verdelen.
“Sinterklaas bestaat toch”, zei Hans Wiegel eens over Joop den Uyl. Mark Rutte overtreft Joop den Uyl met verve.

Ontwikkelingshulp? We gaan dus belasting betalen over de eigen woning (de aflosboete) om dividendbelasting niet te hoeven innen bij buitenlanders. Ik zie het er nog van komen dat dit rariteitenkabinet het bedrag gaat afboeken als ontwikkelingshulp!