Wat u liever niet weet over de zorgkosten

De zorgkosten zijn enorm hoog. Dat roept iedereen. Maar heeft ú enig idee wat er speelt? Doe de 5-minuten-quiz en ontdek hoe het zit!

– Een column van Wil Hoebergen over de opbouw van de zorgkosten –

Vraag 1: hoeveel geld betaalt u per maand aan zorgkosten?

A) € 125 premie per maand aan een zorgverzekeraar
B) € 272 per maand aan WLZ-premie
C) € 240 per maand aan Premie ZVW

Antwoord. Alle drie de antwoorden zijn goed. Sterker nog: u betaalt ze alle drie. U betaalt dus per maand méér dan € 625 aan zorgkosten. Tweeverdieners betalen dus per maand méér dan € 1.250. NETTO! Uw netto hypotheekrente is naar alle waarschijnlijkheid een stuk lager…

Vraag 2: wat kost de gezondheidszorg in Nederland per dag?

A) € 10 miljoen per dag
B) € 100 miljoen per dag
C) € 200 miljoen per dag

Antwoord. De gezondheidszorg kost ruim € 70 miljard per jaar. Dat is € 200 miljoen per dag.

Vraag 3: hoe groot is de achterstand in premies voor de basisverzekering?

(die maandelijks aan de zorgverzekeraar moeten worden betaald)

A) € 10 miljoen (= 100.000 maanden premie)
B) € 100 miljoen (= 1 miljoen maanden premie)
C) Méér dan € 1 miljard (= méér dan 10 miljoen maanden premie)

Helaas is ook hier het juiste antwoord: C) meer dan 10 miljoen maanden premie (bron: de Zorgverzekeringslijn). Gemiddeld loopt dus meer dan half Nederland een maand premie achter bij de zorgverzekeraars. Die verzekerden, die gewoon verzekerd blijven al betalen ze nooit meer premie, krijgen wél elke maand hun € 94 zorgtoeslag uitbetaald op hun bankrekening.

Ontluisterende cijfers

Ik heb aan 25 mensen de vragen voorgelegd en NIEMAND had 2 vragen goed. Alle alarmbellen zouden moeten afgaan. En waarom gaan die niet af? Dat zal ik u vertellen:

  • politiek Den Haag ligt te snurken;
  • er lopen een boel lobbyisten rond die namens de zorgverzekeraars en medici dit systeem graag in stand willen houden; en
  • 99,9% van de burgers haakt af als er over bedragen van miljarden gepraat wordt.

Onzinnige marketingcampagnes

De zorgkosten Het NOS-journaal opende om 20.00 uur met de “schokkende” mededeling dat de zorgpremie in 2018 bij een aantal verzekeraars met € 4 omhooggaat. We moeten daarom met z’n allen overstappen naar een andere verzekeraar. Die heeft daarvoor weer opnieuw miljoenen gestopt in een of andere marketingcampagne en probeert zo zieltjes te winnen. Het is allemaal poppenkast, om de domme burgers vooral dom te houden en te laten vechten om wat kruimels.

Voorstel

Ik stel voor dat maandelijks de zorgkosten van € 625 van onze bankrekening wordt geïncasseerd. Zo wordt het elke maand weer pijnlijk duidelijk dat de zorgkosten in Nederland vreselijk uit de bocht zijn gevlogen en gaan we eindelijk beseffen dat we hier samen iets aan moeten gaan doen.

De spreiding van de zorgkosten over WlZ, ZVW en basispremie is een zorgvuldige “veeg onder het tapijt”-truc of “verdeel en heers-politiek” en moet de kop ingedrukt worden en dat kan alleen maar door niet meer over € 70 miljard per jaar te praten, maar over úw € 625 per maand. Óf over de zorgkosten die u als gezin betaalt tussen uw 25e en 65e jaar. En dat brengt me tot vraag 4.

Vraag 4: hoeveel zorgkosten betaalt u als gezin tussen uw 25e en 65e jaar?

A) € 100.000
B) € 300.000
C) € 600.000

Deze vraag kunt u eenvoudig uitrekenen: € 625 per maand per persoon, 40 jaar € 625 x 2 personen x 480 maanden). Ik ga u het antwoord dus niet geven, maar de uitkomst zal u zeker niet geruststellen!

Conclusie

De financiering van de gezondheidszorg is volledig uit de hand gelopen. Zowel aan de kant van de inning (zorgbijdragen over meerdere schijven betalen, uitbetaling van zorgtoeslag), als de administratie (belastingdienst, werkgevers, zorgverzekeraars), als de organisatie (ziekenhuizen, verpleeghuizen en zorgverleners).

De kosten van gezondheidszorg kunnen drastisch omlaag, als we de lobby’s van farmaceuten en medici kunnen breken, als we bereid zijn om elkaar te vertrouwen en daarom niet iedere scheet vast willen leggen. Door iedereen rechtstreeks vanuit zijn portemonnee te laten zien wat gezondheidszorg nu echt kost, ontstaat er uiteindelijk het besef dat het anders moet. Of niet ……