Woningnood: luistert men in de Trêveszaal wel naar elkaar?

Het zou zo maar een vraag uit De Slimste Mens kunnen zijn: “Wat weet je over woningbouw in Nederland?” De leden van de Ministerraad weten blijkbaar bar weinig over de absurde hypotheekvoorwaarden, gasloos bouwen, cradle to cradle, studieschuld, stikstofuitstoot en woningcorporaties.

– Een column van Wil Hoebergen over de woningnood in Nederland en de onmacht van de politiek –

De minister heeft het uitgerekend

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vindt sinds augustus van dit jaar (2019) dat we jaarlijks 75.000 huizen moeten bouwen. En…… die moeten betaalbaar zijn. Dat heeft ze blijkbaar uitgerekend en dat rekensommetje klopt ook wel redelijk, maar het is aan de onderkant.

We zijn met ruim 17 miljoen mensen en we hebben 7,5 miljoen huizen. Als een huis 100 jaar meegaat, moet je dus elk jaar 75.000 huizen bouwen om de woningvoorraad op peil te houden. En eigenlijk 80/85.000 huizen, want de bevolking groeit en er komen steeds meer alleenstaanden.

De minister heeft gelijk, maar … Ze heeft natuurlijk helemaal gelijk, we MOETEN meer huizen bouwen. Dat weten we al 75 jaar (sinds einde WO II), maar het is in die 75 jaar niet 1 keer gelukt om het aanbod in de buurt van de vraag te krijgen. Een prestatie op zich, om dat probleem in 75 jaar niet opgelost te krijgen. Kajsa gaat dat dus met meer dan 100% zekerheid ook niet oplossen. En hoe weet ik dat zo zeker? Lees gerust verder …

Absurde hypotheekvoorwaarden

Je hebt een leuke studie afgerond, komt de arbeidsmarkt op, jouw inkomen gaat de komende jaren flink groeien en je verdient om te beginnen bijvoorbeeld al € 35.000. Je kunt dan maximaal € 155.000 lenen, dankzij de door de overheid vastgestelde leningsvoorwaarden. Daar koop je in de huidige markt niets voor. De bruto maandlasten bij een koopwoning en lening van€ 250.000 zijn € 925, net zoveel als voor een huurwoning. En bij de koopwoning heb je nog een beetje belastingaftrek en los je € 500 per maand op de lening af.

Waarom is er zo’n rigide beleid door de minister van Financiën bedacht, die het kopen van huizen voor starters onmogelijk maakt?

Gasloos bouwen

Mijn vriend, de onvolprezen minister van Economische Zaken Eric Wiebes, heeft bedacht dat we gasloos moeten gaan bouwen en wel meteen. Direct! Nu! Staat er een kostenneutraal, goed werkend, betrouwbaar alternatief klaar? Natuurlijk niet. Gasloos bouwen kost € 15.000 extra, maakt een hoop herrie en de alternatieven gaan niet erg lang mee.

Door gasloos te bouwen stijgen de stichtingskosten van een woning en wordt de kans op een eigen huis weer iets kleiner.

Cradle to Cradle bouwen

Het is nog niet in alle gemeentes verplicht, maar er zijn inmiddels ‘moderne’ gemeentes die vinden dat er duurzamer gebouwd moet worden. Er zijn nog geen strakke regels voor en het levert al allerlei lachwekkende situaties zoals duurzame deurklinken op. En een hoop lol op de bouwplaats, als er weer een idioot iets duurzaams bedacht heeft.

Duurzaam bouwen leidt inmiddels tot een meerprijs op de woning op van zo’n € 20.000 en dus wordt de kans op een eigen woning weer iets kleiner.

Studieschuld

Welk ouders kunnen het zich nog permitteren om de hele studiekosten voor kinderen te betalen en hun kind zonder schulden het arbeidsproces in te sturen? Sinds de invoering van de studielening en de afschaffing van de studiebeurzen lukt het niet veel ouders om dat te doen. Vroeger werd er bij de beoordeling van een hypotheekaanvraag niet gekeken naar een studieschuld, maar tegenwoordig is dat de eerste vraag die door de bank gesteld wordt.

De studieschuld wordt direct van het maximaal te lenen bedrag afgetrokken waardoor, jawel hoor, de kans op de aankoop van een eigen woning weer iets kleiner wordt.

Stikstofuitstoot

Sinds de onlangs gepubliceerde uitspraak van de Raad van State is het nagenoeg onmogelijk om nog een huis te bouwen in Nederland. Want de stikstofuitstoot mag niet stijgen, mag zelfs niet gelijk blijven, maar moet omlaag. En de bouw van een nieuwe woning schijnt voor de terugdringing van de stikstofuitstoot niet bevorderlijk te zijn … De bouw van een complete woonwijk in Roermond van bijna 500 huizen, mag niet gebouwd worden en zo staan er naar verwachting 18.000 bouwprojecten op de tocht in Nederland. U leest het goed: 18.000! Ik denk dat Kajsa Ollengren de krant niet heeft gelezen op vakantie. Dat is op zich heel verstandig, alleen niet als je minister bent in een mediacratie.

18.000 bouwprojecten staan op de tocht omdat de stikstofuitstoot moet dalen. Tsja, als dat de kans op een koopwoning niet doet dalen …

Woningcorporaties

Na het derivatenschandaal bij Vestia, moesten alle woningcorporaties in Nederland bijspringen om het ontstane tekort te dichten en zo is de Verhuurdersheffing geboren. Jaarlijks betalen de corporaties samen 1,75 miljard eurootjes aan de regering. En vervolgens stelt diezelfde regering, middels een andere minister die hier uiteraard niet van op de hoogte is (wat doen ze toch op vrijdagmorgen in de Trêveszaal?) de vraag, waarom er zo weinig gebouwd wordt door de woningcorporaties.

Omdat de woningcorporaties hun geld ook maar één keer kunnen uitgeven (Verhuurdersheffing) bouwen zij minder woningen. En dat leidt tot …?

Wordt er wel naar elkaar geluisterd in de wekelijkse ministerraad?

Alle hiervoor genoemde onderwerpen worden of zijn in de Wekelijkse Ministerraad wel eens besproken. Als je dan zo’n enorm probleem op wilt lossen zou je denken dat er toch wel een keer naar elkaar geluisterd wordt en er een paar dwarsverbandjes gelegd zullen worden. Blijkbaar niet dus. Hoe triest kan het zijn?

Conclusie

Als er niet op heel korte termijn een integraal én werkbaar beleid komt én het stikstofprobleem niet heel snel opgelost wordt, wordt er niks meer gebouwd. We hoeven dan niet eens meer de discussie over migranten te voeren, want dan hebben we zo’n groot tekort dat kinderen tot hun 40ste thuis blijven wonen of mensen letterlijk op straat terechtkomen.

En dat is dan weer de voedingsbodem voor fascistoïde politieke gelukszoekers, die inmiddels door heel Europa aan het oprukken zijn, en in meer of mindere mate politieke invloed hebben zoals in Italië, Polen, Hongarije, Groot Brittannië en inmiddels ook in Nederland. We staan erbij en kijken ernaar…